Begravning

Att förlora någon nära kan vara mycket svårt. Han eller hon som nyss var mitt ibland oss finns inte längre här. Vi får inte längre höra personens röst eller möta dennes blick.  Döden är slutgiltig och definitiv och därför kan den kännas både främmande och skrämmande. Men kärleken upphör aldrig och därför samlas vi till jordfästning. Av kärlek offrade Gud det dyrbaraste han hade, sin son Jesus Kristus för att vi genom tron ska få evigt liv. Och även om döden har brutit alla jordiska band kan vi inte upphöra att visa dem som har lämnat oss vår kärlek och tacksamhet.

„Människans dagar är som gräset: hon spirar som blomman på marken, så sveper vinden fram, och den är borta, platsen där den stod är tom. Men evigt varar Herrens nåd mot dem som fruktar honom“. Ps. 103: 15-17

En bön

Gud, du har utstakat gränserna för vårt liv. Endast du känner våra dagars antal. Vi tackar dig för vår kära vars liv som du har fört till fullbordan. Herre du ser att våra hjärtan är fyllda av saknad. Men du är nära oss, och du är nära vår kära som har kallats från detta liv. Trösta oss i våra sorger. Hjälp oss att lita på att du ger hjälp och kraft för varje ny dag. Tack för att din kärlek är starkare än döden. Tack för budskapet om försoningen i Kristus. Hjälp oss att lita på din förlåtelse. Ge oss den frid som är mera värd än allt vad vi kan tänka.  Amen.

Praktiska saker att tänka på

Kontakta församlingen

När någon dött tar de anhöriga kontakt med pastorskansliet genom besök eller per telefon. Man bokar jordfästningsdag och platsen för jordfästningen och eventuell minnesstund. Präst och kantor till jordfästningen och minnesstunden  samt gravplats bokas också i pastorskansliet.

Själaringning

Själaringning är en gammal tradition för att berätta att en församlingsmedlem har gått bort. I samband med att man bokar tid för jordfästning så kommer man även överens om själaringningen. Klockorna ringer kl 10.00 i den kyrka där jordfästningen kommer att ske.

Samtal med prästen

Prästen tar kontakt med de anhöriga och kommer överens om tid och plats för ett samtal då man diskuterar och planerar jordfästningen.

Jordfästningen

Ni kan läsa mera hur en jordfästning går till HÄR

Minnesstund

Minnesstund kan hållas i församlingshemmen eller annan valfri plats. De anhöriga kan själva välja vem som handhar serveringen vid minnesstunden. Ortens begravningsbyrårer men även andra företag har denna service. Kontakta pastorskansliet så kan vi hjälpa er.

Tacksägelse

I gudstjänsten söndagen efter jordfästningen ber församlingen för den avlidne.

Ljuständning

På Alla helgonsdag firas högmässa i Kimito-, Västanfjärd-, Hitis- och Dragsfjärds kyrkor. Då tänds ljus för alla som avlidit sedan steaste Alla helgonsdag.

Pastorskansliet
25870  Dragsfjärd